søndag, februar 13, 2011

Sol, søndag og sjokoladefrokost!

God morgen! Her stråler sola og påskefølelsen er ikke langt unna. Da våkner virkelysten og energien, som i dag konsentreres om sjokoladekokkelering og trening - herlig søndag!


Jeg startet dagen med et glass greens blandet i eplejuice på tom mage. Her er det en god samling av gress, spirer og alger, både fra vann og land, herunder chlorella, spirulina, hvetegress, byggress, alfalfajuice, havregress etc. Grønne pulver er en enkel måte å tilføre kroppen en drøss med vitaminer og mineraler på, og det inneholder også masse klorofyll. Klorofyll hjelper kroppen med de natulige renseprosessene, som av og til kan stoppe litt opp pga. dårlig kosthold og kjemiske tilsetninger i omgivelsene rundt oss. Det grønne pulveret kan hjelpe kroppen med å ta opp næringsstoffer fra annen mat, om du ikke får i deg nok grønne grønsaker fra før (og hvem gjør vel det?), og det er også utrolig bra for immunforsvaret! Om du vil lese mer om akkurat dette produktet, kan du gå inn her. Der kan du lese om de forskjellige algene og spirene og hva det er godt for (hentet fra hvitlok.blogspot.com). Anbefalt dagsinntak er to glass pr. dag, på tom mage. 


Ca 20-30 minutter etter et glass med greens, er det på tide med frokost. I dag hadde jeg good tid, og hadde derfor lyst til å lage en skikkelig SUPER frokost. Valget falt på denne oppskriften fra hjertemat.com (oppskrift nr.2), nemlig sjokoladefrokost i form av sjokoladechiapudding! Og vi snakker ikke sukkerspekket melkesjokolade, men ubehandlet rå sjokolade med all næring intakt. Råkakao kommer fra kakaobønner og er ekstremt rik på antioksidanter og protein, fett, karbohydrater, fiber, jern, kalsium, magnesium, B-vitaminer, vitamin C og E


Jeg startet med å bløtlegge chiafrø og gojibær i hvert sitt glass vann. Chiafrøene sveller og får en mer grøtaktig konsistens, mens gojibær blir mer saftige og "bær-aktige" av å ligge en times tid i vann.



Chiafrø kan brukes som de er, spires eller bløtlegges for å bruke som grunnlag for pudding eller smoothie. Chiafrø er relativt smakløse, særlig når de er bløtlagte, og kan dermed puttes i omtrent hva som helst. Hvis man vil bløtlegge chiafrø trenger man omtrent 1 del chiafrø og 9 deler vann. Eller 2 ss frø og 3 dl vann. De må stå minst en halvtime, men de er bedre etter en times tid. Jeg lot mine stå i en time. Frøene suger til seg enormt med væske, og alt forvandler seg til en gelèaktig masse. Kan se litt ekkelt ut, men frøene merker man ikke, og gelè liker vel alle?:)


  Litt om chia:

- Svært god kilde til Omega 3 (bedre enn linfrø). 2 ss chiafrø inneholder mer Omega 3 enn en hel laksefilet.
- Høyt innhold av proteiner og inneholder alle de livsnødvendige aminosyrene
- Rik på kalsium. 2 ss chia kan måle seg med kalkinnholdet i flere glass med melk.
- Har du løs mage, kan de hjelpe å ta chiafrø. Chiafrø suger til seg væske, og den hemmer dessuten sykdomsfremkallende bakterier
- Chiafrø gjør at blodsukkeret ikke stiger så fort
- Frøene gir god metthetsfølelse og kan være gunstig om man ønsker å gå ned i vekt

Tilbake til min supre frokost; med raw kakaopulver, avocado, banan, chiagrøt og frosne blåbær i blenderen, ble det en mettende og god frokostpudding. Jeg drysset kakaonibs, hakkede mandler og bløtlagte gojibær over til slutt, og det ble slik:



Og så over til dagens andre prosjekt - hjemmelaget rå supersjokolade med masse sunt snadderfyll! Jeg brukte denne oppskriften fra superlivsstil.net, minus yaconsirup og -pulver samt hampfrø da jeg ikke har fått kjøpt dette enda. Jeg tilsatte fire dråper stevia vanilla creme for å erstatte søtningen i yacon-produktene, og tilsatte kakaonibs som ekstra fyll. Først må kakaosmøret raspes....


...og smeltes i vannbad - en ny erfaring, men det gikk veldig greit.

Deretter er det bare å tilsette råkakaopulveret...

..samt alt annet som skal med - jeg valgte hakkede mandler, kakaonibs, gojibær, hakkede incabær og tørkede kokosflak:

Men her fins det selvfølgelig tusen muligheter for improvisasjon, trenger ikke å følge oppskrifter slavisk. Bare å tilsette det en føler for og har lyst på!

Så er det bare å helle hele røra over i egnede former - jeg kjøpte jo noen søte former på Panduro i går, og testet dem for første gang. Det ble ikke så stor porsjon, men det kan kanskje være greit i og med at dette er første forsøk - kan heller lage mer massive porsjoner etterhvert som jeg får litt mer teken på det. Slik så sjokoladen ut i formene og klar for frysen:



Så nå godgjør den seg i kalde omgivelser, klar for å tas frem til kveldskosen i kveld tenker jeg. Denne energibomben vil nok smake godt etter helgas treningsøkt.

Ha en fin søndag alle sammen - og særlig du kjære mamma, håper du har en fin morsdag! Disse sjokoladehjertene er dedikert til deg, selv om du er litt for langt unna til å få smake på dem denne gangen. Du er verdens beste mamma som alltid har omtanke for og tid til andre. Håper du bruker denne dagen til å kose deg, jeg ringer senere. Glad i deg!

Ha en super søndag!

Edit kl. 19.40: Tilbake fra trening, har slukt en proteinbombesmoothie med melk, banan, frosne blåbær, hempproteinpulver, acai- og lucumapulver. Nam! En rask titt i frysen bekrefter at sjokkisen er ferdig, og slik ser den ut:

Jeg har spist to biter, og kan med hånden på hjertet si at de er like gode som de ser ut. Blandingen av søt kokos, crispy nøtter og kakaobiter sammen med syrlige bær var særdeles smakfull og frister definitivt til gjentakelse! Tror forresten nå det er greit med litt små porsjoner - ble nesten mett av to biter (!).


Ingen kommentarer: